Ki rendelkezik a munkavállaló szabadságával? A munkáltató vagy a munkavállaló?

A köznyelvben elterjedt fordulat szerint a munkavállaló kiveszi a szabadságát, azonban a szabadságot a munkajogi szabályok szerint a munkáltató adja ki, de előtte meg kell hallgatnia a munkavállalót.

A munkaviszony első 3 hónapját leszámítva évente 7 munkanap szabadságot legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, illetve 2024.01.01-től a gyermekek után járó pótszabadságot is a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni.

A munkavállalónak a szabadság kiadására vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, illetve a munkáltatónak is 15 nappal korábban kell tájékoztatnia a munkavállalót a szabadság kiadásáról.

Főszabályként a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól, de ettől például a munkaszerződésben el lehet térni és akkor a munkáltatónak nem kell úgy kiadnia a szabadságot, hogy 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavállaló a munkavégzés alól.

Ki rendelkezik a munkavállaló szabadságával? A munkáltató vagy a munkavállaló?